CONCLUSIONS FINALS

Primer que tot volia recordar una mica quin era el meu interès en el moment d’escollir l’EAP com a centre de pràctiques. En la meva experiència laboral he treballat en centres d’educació formal però també en d’altres de no formal on sempre he mantingut contacte amb diferents professionals de l’EAP però no acabava de veure clar quina era la seva funció i si realment era útil i necessària la seva presència. Una mica com ja hem comentat al debat de veure’ls com “uns estranys que no sé per a que serveixen”. Per això vaig decidir que encara que només fos fent les pràctiques jo volia construir la meva opinió entorn aquest servei a partir de la meva pròpia experiència.

Un altra motiu va ser que era on creia que podria aplicar més clarament gran part del que havia après durant aquests anys a la UOC, principalment a nivell de diagnòstic educatiu que és el camp que més m’interessa, ja que la meva formació inicial és de psicologia i el meu objectiu al iniciar aquesta llicenciatura era millorar la meva formació en l’àmbit educatiu.

Crec que aquests dos objectius o propòsits s’han complert i només per això ja em sento satisfeta i compensada davant l’esforç que ha suposat poder fer aquestes pràctiques i combinar-ho amb el meu lloc de treball.

Respecte a la funció del psicopedagog de l’EAP, crec que encara hi ha molt camí per fer per tal de legitimar-lo com l’agent educatiu que realment és. En aquestes pràctiques, per tal de també lligar-ho amb l’altre objectiu que jo tenia, vam decidir conjuntament amb la meva tutora plantejar més intervencions a nivell individual amb alumnes i per tant potser vam deixar més de banda tota la part d’assessorament a nivell metodològic o curricular. Crec que la feina feta ha estat positiva perquè per exemple en el cas de B. hi havia molt dubtes i especulacions sobre el motiu del seu retard en l’adquisició del aprenentatge i a partir de la realització d’una valoració cognitiva acurada hem pogut descartar el dèficit cognitiu i establir una línia de treball conjunta amb l’escola i la mare per potenciar l’adquisició de la llengua catalana.

Les dificultats són moltes, però sobretot crec que hem de començar per algunes que ja hem anat comentant al debat, com per exemple la falta d’establiment d’un vincle de cooperació entre mestres i EAP. Aquí potser també influeixen els factors personals de cada professional però també que en el context actual el temps és or i és complicat poder asseure’s tranquil·lament amb una mestra per realitzar una coordinació sobre un nen una hora i poder així deixar que ella s’expressi, reforçar la seva tasca i poder veure en quins punts nosaltres la podem assessorar per tal d’optimitzar la seva tasca educativa. Crec que la manca en l’establiment d’aquest vincle cooperatiu és el que fa que la feina del psicopedagog no sigui valorada tot el que crec que hauria de ser.

En el meu cas concret la relació establerta amb els mestres dels alumnes amb els quals he treballat ha sigut molt positiva, s’han mostrat molt col·laboradors i m’han ajudat a clarificar les conclusions a que jo arribava a partir de la meva tasca psicodiagnòstica però també he pogut observar el recel d’alguns altres mestres. Aquest és el repte del futur!

Al igual com ja he dit que els factors personals són importants a l’hora d’establir el vincle els mestres, també crec que la manera de ser, pensar i actuar de cada psicopedagog de l’EAP determina la seva funció, ubicació i legitimitat dins l’escola en qüestió. En el cas de la meva tutora, crec que ella és centra molt en l’atenció als alumnes i en intentar valorar cada cas del qual se li fa demanda i donar una resposta a aquestes demandes. En l’escola on jo he estat, què és un de les moltes a les qual ella assisteix, hi ha moltes demandes ja que és molt gran però s’ha intentat durant el temps que jo he estat donar resposta a totes elles, encara que fos amb una coordinació amb la mestra i realitzar alguna proposta metodològica que servís per millorar l’atenció a alumne. Per necessitats de l’administració pública, aquesta escola s’ha vist reduïda en nombre d’hores d’atenció de l’EAP i aquest factor si que és fa visible, ja que jo en el meu cas si que tenia més programat tot el que havia d’anar fent i ho seguia si no era que em faltava algun alumne, però he pogut observar com les previsions de la meva tutora eren complicades de seguir perquè sorgien noves demandes continues que requerien una atenció més immediata i això significa deixar com “aparcats” altres casos.

El que si puc dir que m’ha faltat d’aquest practicum és poder acabar la intervenció en tots els processos iniciats. Això en el cas del seguiment d’alumnes de l’EAP és complicat perquè molts d’aquests estan en seguiment des de l’inici de l’escolarització i es van fent intervencions puntuals a mesura que es van fer grans i es detecten noves necessitats. Considero que el practicum a l’EAP hauria de ser anual i poder, començar a principi de curs amb una de les escoles que ells porten i fer tot el seguiment durant tot el curs per tal de conèixer realment totes les actuacions que es duen a terme. En el meu cas n’he vist un petit bocí que per a mi ha sigut molt interessant a nivell professional i personal.

Aquest dia a dia amb l’EAP ha fet canviar la meva visió respecte aquests professionals, els quals crec que en diverses ocasions “fan el que poden amb el que tenen” i que la seva tasca és necessària però que s’ha de treballar per millorar aquests contextos d’assessorament i aconseguir un espai on tothom (mestres, equips directius, EAP, recursos externs) es sentin escoltats i recolzats per tal d’aconseguir treballar tots junts i amb un objectiu únic: contribuir al desenvolupament integral dels seus alumnes a nivell acadèmica, personal i relacional.

23/05/2011: Últim dia de pràctiques, revisió final dels casos i CAD amb tutors de 6è.

Avui ja és el meu últim i em sap greu perquè hi ha moltes coses que no he pogut finalitzar però s’acaben les pràctiques i també la meva disponibilitat, ja que vaig haver pactar molt amb l’empresa on treballo per poder fer-les.

Primer que em reuneixo amb la meva tutora per tal de donar-li totes les proves diagnòstiques de tots els nens per guardar-les als seus expedients corresponents. També fem un repàs de tota la documentació que he generat jo, dictàmens i informes per revisar que tots segueixin la normativa actual i estiguin ben elaborats. Finalment fem un repàs de on s’han quedat totes les intervencions:

- Intervenció 1: queda pendent a final de curs explicar el cas a la CAD d’infantil i a la futura tutora si aquesta ja està assignada.

- Intervenció 2: avui hem fet la CAD a l’escola amb els tutors de 6è (l’exposo a continuació) i quedarà pendent la reunió de traspàs entre primària i secundària on assisteixen per part de l’escola; tutors, mestra d’educació especial de cicle superior i cap d’estudis; i per part de l’IES: tutors de 1r ESO (si ja estan assignats), psicopedagog del Centre i coordinador pedagògic; i per part de l’EAP la psicopedagoga referent de cada centre, que en aquest cas en ambdós és la meva tutora.

- Intervenció 3: aquest nen continuarà en seguiment per part de l’EAP valorant la seva evolució en l’adquisició del llenguatge i també tenint en compte les propostes mèdiques que se li han fet (operació de carnots).

- Intervenció 4: s’ha de fer la coordinació de final de curs amb el CDIAP per constatar el treball que des d’aquest recurs s’està fent amb el nen i després poder fer propostes de treball a l’escola a la CAD d’infantil de final de curs.

Comissió d’atenció a la diversitat de 6è

En aquesta assisteixen els tutors de 6è, la mestra d’educació especial de cicle superior, la cap d’estudis i l’EAP.

El seu objectiu és poder fer un repàs de la situació acadèmica que tots els alumnes de sisè, especialment d’aquells als que l’EAP ha realitzat dictamen o informe complementari de cada la seva nova incorporació a l’educació secundària.

Es dóna conformitat a tots els dictàmens i informes fets i es sol·licita a l’EAP que inicií seguiment a nivell social d’una alumna amb la qual aquest últim trimestre s’han detectat possibles problemes a nivell familiar.

19/05/2011: Coordinació amb el psicopedagog del CREDA

Avui ens visita el psicopedagog del CREDA de Tarragona per tal de valorar un nen de P4 però també aprofitem per explicar-li el cas de B.

Respecte al nen de P4, aquest presenta un retard en l’adquisició del llenguatge i hi ha un informe mèdic procedent de Sant Joan de Déu on se’l diagnostica de trastorn del llenguatge però no s’especifica de quin tipus. Es sol·licita una valoració per part del CREDA ja que la mare a partir d’aquest diagnòstic sol·licita que el nen no assisteixi a les sessions d’anglès i de música i que pugui gaudir del recurs de USEE. Amb el psicopedagog del CREDA es revisa l’expedient del nen i totes les proves psicopedagògiques que se li han fet.

Aquest nen assistia a sessions amb la logopeda del CDIAP fins a principi d’aquest any quan se li va donar l’alta per qüestions d’edat d’assistència que té aquest recurs i utilitza un plafó de comunicació.

A partir de la valoració de tota la informació i d’observar el nen a la classe es creu que el nen presenta un retard en l’adquisició del llenguatge ja que presenta intenció i iniciativa en comunicar-se i rebutja l’ús del plafó perquè vol expressar-se oralment.

Ara quedarà pendent realitzar una nova entrevista amb la mare on se li proposarà sol·licitar una beca per tal de poder assistir a una logopeda privada per tal de millorar els processos d’adquisició del llenguatge i a l’escola continuarà assistint a sessions amb la MALL:

Respecte a en B., es valora el GALC (prova administrada durant el primer trimestre) i també se li fa un resum dels resultats obtinguts en la valoració cognitiva realitzada. Les conclusions són que existeix una bona intenció comunicativa i que les dificultats radiquen amb l’aprenentatge de la llengua i la possessió d’un vocabulari poble.

Avui mateix la tutora de B. ens comenta que ha parlat amb la mare. Aquesta explica que han tornat a anar a l'otorrinolaringòleg i que recomana que el nen s'operi de carnots i se li faci un drenatge per evitar l'acumulació de mocs.


16/05/2011: Correcció proves B. i elaboració informe

Avui toca corregir les proves psicopedagògiques administrades a B.

Del test WISC-IV s’obté com una puntuació del CTI (Quocient intel·lectual total) de 84, indicant una intel·ligència mitjà baixa. Respecte als altres índexs, ens dóna una puntuació dins la mitjana en RP (raonament perceptiu) i en VP (velocitat de processament) i unes puntuacions més baixes en MT (memòria de treball) i CV (comprensió verbal). A nivell qualitatiu podem dir que en l’escala de Comprensió no entenia que se li preguntava però semblava més una dificultat a nivell de vocabulari.

En el COLE-1, els nombre d’error va ser reduït i vinculats a enunciats que impliquen vocabulari de ús poc quotidià més que a la interpretació o no dels propis enunciats i de la tasca que ens sol·liciten.

En el Reversal Test comptabilitzen dos tipus d’errors: les figures idèntiques tatxades i les figures diferents no tatxades. La puntuació a nivell quantitatiu que obté és de 72, per tant, està madur per iniciar la lectura. No fem valoració a nivell qualitatiu ja que aquesta es fa quan hi ha més de 20 errors.

El Test de Bender permet obtenir informació referent a tres aspectes:

a. maduresa perceptiva. És una valoració quantitativa on es comptabilitzen els errors en funció dels criteris establerts. En aquest cas la puntuació que obté B. és la corresponent a la capacitat viso-motora d’un nen de 7 anys.

b. possible deteriorament neurològic. No trobem cap indicador associat a aquest aspecte.

c. ajustament emocional. Tampoc hi ha cap indicador relacionat amb aquest aspecte que ens indiques la necessitat de continuar amb l’exploració en aquesta vessant.

Totes aquestes dades es plasmen en un informe psicopedagògic on es considera que existeixen dificultats en comprensió i producció del llenguatge però que aquestes estan relacionades amb aspectes de desconeixement de la llengua ja que no hi ha signe de cap alteració cognitiva i es valora que la seva maduresa cognitiva és l’adequada per iniciar l’aprenentatge de la lectura.

Es recomana:

- realitzar entrevista amb la mare per saber si encara estan en seguiment amb l’otorrinolaringòleg i facilitar-li material per part de la mestra de l’aula d’acollida per tal de fomentar a casa la llengua catalana.

- a l’escola continuar amb l’atenció amb la MALL i la MEE realitzant un treball sistemàtic a nivell de lecto-escriptura, vocabulari i expressió oral i escrita ja que aquestes dificultats lingüístics afecten totes les àrees curricullars.

12/05/2011: Valoració cognitiva de B.

Després d’haver deixat una mica de banda a en B. avui torno a agafar-lo per continuar amb la valoració. Aquest és un dels inconvenients que he trobat amb les pràctiques, que molts cops havia planificat continuar amb la seva valoració però o bé, hi ha altres demandes o ell no havia vingut a l’escola per estar malalt, per tant, fins avui no havia sigut possible atendre’l.

Torno a fer un repàs de l’evolució de B. Aquest nen procedeix d’un país de l’est tot i que està escolaritzat des de P3 en aquesta escola. Ja en educació primària es realitza demanda a l’EAP per retard en el llenguatge i la sospita que el nen tingui problemes auditius. El nen està en seguiment fins llavors i també es sol·licita al seu pediatra revisió per part de l’otorrinolaringòleg. Fins al moment no hi ha indici de cap alteració a nivell mèdic però tot i això se li diu a la mare que torni a sol·licitar valoració ja que el que si és visible és que el nen té sempre molts mocs.

La valoració cognitiva consta de 4 proves: WISC-IV, el COLE-A, el Reversal Test i el Test de Bender. Les anem fent durant tot el matí fent parades, una per tal que el nen vagi a la classe d’educació física i l’altra al pati. El nen és mostra molt participatiu i motivat, sobretot amb les proves que no impliquen de forma específica l’ús del llenguatge ja que, tot i fer temps que està a Catalunya encara presenta dificultats amb el català.

WISC-IV. ESCALA D’INTELIGENCIA DE WECHSLER PER A NENS IV

La escala WISC-IV està estructurada en 5 índexs específics (amb escales) i un de general:

1. Comprensió verbal (CV)

SEMBLANCES

VOCABULARI

COMPRENSIÓ

INFORMACIÓ

ENDEVINALLES

2. Raonament Perceptiu (RP)

CUBS

CONCEPTES

MATRIUS

FIGURES INCOMPLETES

3. Memòria de treball (MT)

DÍGITS

LLETRES I NÚMEROS

ARITMÈTICA

4. Velocitat de processament (VP)

CLAUS

CERCA DE SÍMBOLS

ANIMALS

5. Quocient intel·lectual total (CIT)

Aquesta divisió en aquests índex ens permet efectuar un anàlisis més detallat dels diferents processos implicats en el rendiment intel·lectual, així com establir relaciones entre diferents trastorns clínics i de l’aprenentatge. De totes els escales n’hi ha que són optatives i és l’examinador qui pot escollir quina escala li serà més adequada per aquell en nen concret. (les marcades amb roig són les que li vaig administrar a B.)

COLE- 1. TEST DE COMPRENSIÓ LECTORA AL CICLE INICIAL

Aquest test ens serveix per avaluar la comprensió lectora al cicle inicial mitjançant l’execució d’ordres diverses i no usuals. S’avalua l’àrea motriu, la comprensió d’ordres de càlcul, el vocabulari genèric i la comprensió de conceptes.

REVERSAL TEST

El Reversal Test valora la maduresa dels alumnes per iniciar l’aprenentatge de la lectura. S’aplica a edats compreses entre els 3 i els 8 anys. Consisteix en parelles de figures on ha de tatxar amb una creu aquells casos en què les parelles de figures no siguin exactament iguals. Hi ha uns ítems d’exemple que es fan conjuntament amb el nen per tal que entengui la dinàmica de la prova.

TEST DE BENDER

El test de Bender consisteix en copiar 9 targetes amb dibuixos abstractes. Se li facilita al nen un foli en blanc i se li van ensenyant de forma consecutiva les targetes per tal que copií els dibuixos que hi veu. No és dóna cap consigna ni sobre l’orientació del foli ni sobre la ubicació dels diferents dibuixos en el foli.

Aquest test reflexa el nivell de maduresa del nen en la percepció viso-motriu i pot revelar possibles disfuncions en aquesta. Es pot utilitzar com un test de personalitat (factors emocionals i actitudinals) o com test d’screening per detectar nens amb problemes d’aprenentatge.

02 i 09/05/2011: Revisió d’expedients, correcció de proves i elaboració de dictàmens i informes complementaris.



Ara toca estar al despatx!!! He d’acabar de corregir el TONI-II i corregir les proves ACL i les proves de llengua catalana i matemàtiques. La informació d’aquestes dues proves la passaré al document NAC dels alumnes amb dificultats greus d’aprenentatge pel traspàs de primària a secundària, que ens serveis per desglossar la informació en diferents ítems i valorar el nivell dels alumnes.

Per als alumnes de 6è, la normativa indica que s’elaborarà dictamen a aquells alumnes que presentin un desfase curricular de 2 cicles i a aquells que presenten algun tipus de disminució (cognitiva o física). A més, per aquells alumnes que no compleixen els criteris d’elaboració de dictamen però que són susceptibles de necessitats de suport i adaptació curriculars especifiques es realitzaran informes complementaris.

En total de tots els alumnes avaluats, realitzo quatre dictàmens d’escolarització i tres informes complementaris.

Destacar que amb un dels alumnes de dictamen amb dificultats en comprensió lectora se li fa també un informe 1x1 per tal de sol·licitar un programari especial per a l’ordinador i un sintetitzador de veu ja que aquest alumne presenta un nivell adequat de comprensió oral i aquest suport li permetria seguir millor les classes.

28/04/2011: Devolutiva a la tutora i a la mare de l’alumne de P3 amb dificultats en la parla.

A partir de la correcció del GALC i amb la informació recollida tan en l’observació a l’aula com amb les entrevistes amb la tutora del nen i la seva mare es valora en el nen la necessitat d’una derivació al logopeda del CDIAP ja que el nen presenta una parla intel·ligible per tal que li facin una nova valoració i intervenció.

Aquesta derivació es fa per dos vies, telefònicament per tal que des del CDIAP puguin avisar a la mare el més aviat possible per poder fer la primera visita de valoració i mitjançant un informe de derivació exposant els motius pels quals fem la derivació.

En aquest cas, queda pendent en la coordinació trimestral amb el CDIAP a meitat juny veure com evoluciona el nen. Tenint en compte la valoració de la logopeda del CDIAP i la valoració també de la tutora a la CAD d’infantil de final de curs es realitzaran propostes d’atenció específiques amb aquest nen.

11/04/2011: Valoració llengua catalana i matemàtiques amb els alumnes de 6è.


Per tal de continuar amb la valoracio dels alumnes de 6è, els hi administro una prova de llengua catalana i de matemàtiques. Per tal d’evitar l’agotament, fem la prova de català a primera hora del matí i la de matemàtiques després del pati, ja que la majoria tenen més dificultats amb el català i així estan més descansats. Se’ls diu als alumnes que això és un control i que tot i que poden fer-me preguntes han d’intentar fer-ho ells mateixos.

Són proves de caràcter instrumental en les quals s’avalua:

Llengua catalana:
a) Comprensió lectora a través de dos exercicis un d’ordenar frases per explicar un procediment (en aquest cas els passos a seguir per rentar-nos les mans) i la lectura d’un text senzill amb preguntes deductives i inductives.
b) Dictat per valorar comprensió oral i ortografia.
c) Copia d’un text per valorar l’atenció i concentració en relació a aquest tipus de tasques i veure si fan faltes d’ortografia.
d) Redacció lliure per tal de valorar la expressió escrita a nivell d’estructura i coherència del text, llargada, estructura de la frase, tipus de faltes d’ortografia (natural o arbitraria), ...

Matemàtiques:
a) Dictat i lectura de nombres naturals fins a 100.000
b) Ordenar nombres naturals fins a 100.000
c) Realitza series ascendents i descendents en diferents unitats
d) Concepte d’igual, major i menor i ús del signes matemàtics corresponents (=,>,<)
e) Realització d’operacions matemàtiques senzilles (suma sense i portant, resta sense i portant, multiplicacions i divisions d’una i dos xifres)
f) Mesures: identificar unitats de mesura en funció del que volem mesurar i equivalències entre les unitats de mesura.
g) Mesura del temps a través del rellotge
h) Equivalències entre monedes i bitllets
i) Fraccions
j) Problemes: interpretació de l’enunciat, plantejament, resolució de les operacions matemàtiques, ús de les unitats quan dóna la solució, ...

04/04/2011: Entrevista amb els pares de J., signatura del dictamen i ICAP

Avui hem quedat amb els pares de J. per tal d’exposar-los el dictamen i que el signin. Al igual que en l’anterior entrevista s’observa que són uns pares molt implicats i preocupats per les dificultats que presenta el seu fill i que li produeixen un retràs maduratiu, motriu i del llenguatge. Sol·liciten que se’ls llegeixi tot el dictamen i fan moltes preguntes, suposo que volen saber exactament que pensem nosaltres de les possibilitats de desenvolupament del seu fill. No ho expressen però demostren que volen que els diguem que el seu fill millorarà i aconseguirà arribar a un nivell de desenvolupament igual que el dels altres nens, ... nosaltres els expliquem el que hem observat fins ara i les recomanacions que farem a l’escola per tal de facilitar-li les ajudes necessàries per adaptar-se al nou àmbit educatiu.

També els expliquem que sol·licitarem el recurs d’una auxiliar d’educació especial (vetlladora) i que per fer-ho necessitem complimentar amb ells l’ICAP. L’ICAP (Inventari per a la planificació dels serveis i programació individual) recull informació de les necessitats de suport que té la persona avaluada en les següents àrees: habilitats motores, habilitats socials i comunicatives, habilitats per a la vida personal, habilitats per a la vida a la comunitat i alteracions de conducta. A partir dels resultats obtinguts és pot valorar les necessitats de suport que necessita l’alumne en cada àrea i segons els criteris que estableix el Departament d’Educació se li pot assignar una vetlladora o no i també en determinarà les hores.

28/03/11: Valoració de la comprensió lectora als alumnes de 6è

Després de realitzar una prova d’intel·ligència general, amb els alumnes amb puntuacions més baixes vaig decidir valorar el seu nivell de comprensió lectora i per això vaig utilitzar les proves ACL (avaluació de la comprensió lectora).

Les proves ACL són unes proves per avaluar la comprensió lectora als nivells mitjà i superior d’educació primària., considerant la comprensió lectora i el llenguatge en general com a mitjà de desenvolupament.

S’avalua la comprensió lectora de manera àmplia a partir de textos de tipologies diferents: narratius, expositius, instructius i retòrics amb temàtiques referents a les diferents àrees curriculars: llengua i literatura, medi social i natural i matemàtiques. La presentació és en forma escrita i gràfica. Les preguntes impliquen diferents aspectes de la comprensió: literal i de reorganització, inferencial o interpretativa i avaluativa o de judici.

A partir de la informació obtinguda en la coordinació amb la MEE de Cicle Superior, ja vaig decidir iniciar la valoració de la informació amb l’ACL-5, però tenint també a mà els ACL-4 i ACL-3, per si observava durant l’administració que eren massa complicats i això els podia desanimar i invalidar la prova. El meu objectiu era determinar el nivell de comprensió lectora tenen els alumnes quan finalitzen la primària i també realitzar un anàlisis qualitatiu per veure on presenten majors dificultats.

En general, els alumnes iniciaven la prova motivats i amb ganes. Aquestes les vaig realitzar de forma individual en una aula de reforç per tal d’evitar distraccions dels altres alumnes que feien un altra tasca. En tots els alumnes vaig combinar textos de l’ACL-5 i l’ACL-4 per tal d’intentar motivar-los i evitar que contestessin a l’atzar per donar una resposta de les cinc opcions disponibles.

21/03/11: Inici valoració alumne de P3 amb dificultats en el llenguatge oral

A través de la MEE arriba a la psicopedagoga de l’EAP el full de demanda de sol·licitud de valoració emès per una mestra de P3 referent a un nen amb dificultats en la producció del llenguatge. Juntament amb la meva tutora decidim que realitzi una coordinació amb la seva mestra, una observació a l’aula i una valoració del llenguatge a través del GALC (Guia d’Avaluació Lingüística i Comunicativa).

El GALC avalua exclusivament l’expressió oral, és a dir, s’intenta valorar la competència lingüística de cada alumne/a a partir de l’observació del seu discurs oral.

En aquest cas vam utilitzar el GALC per a infants de 2 a 3 anys. Aquesta guia es divideix en dos escales que avaluen la comprensió auditiva i l’habilitat verbal en dos seccions: entre 24 i 30 mesos i entre 30 i 36 mesos.