ANÀLISI DAFO. PROJECTE PRACTICUM II: CONEGUEM LES NOSTRES EMOCIONS. CENTRE OBERT SANT CARLES DE LA RÀPITA

El projecte de pràctiques que estic desenvolupant al Centre Obert de Sant Carles de la Ràpita, inicialment estava basat en dos vessants, però a partir d’una coordinació amb la tutora en vam incloure un altre:

1. treballar activitats d’educació emocional, introduint aquest aspecte en el funcionament diari del centre especialment el treball de l’autoestima i el reforç positiu. (els infants aquí atesos solen presentar mancances a nivell afectiu i baixa autoestima)

2. treballar el reforç educatiu a partir del treball amb contes sobre els seus drets ja que ens permetrà treballar valors alhora que continguts instrumentals de la llengua catalana

3. treballar de forma més individual amb un infant les habilitats i competències socials ja que presenta dificultats per relacionar-se amb els iguals i els adults.

A partir d’aquest plantejament elaboro la següent matriu DAFO:

FACTORS POSITIUS

FACTORS INTERNS

FACTORS

NEGATIUS

FORTALESES

DEBILITATS

1. Experiència prèvia en atenció a infants en situació de risc.

2. Detecció de la necessiat de treballar l’educació emocional amb aquests infants i plantejar un projecte que doni a aquesta necessitat i contribueixi al benestar dels infants atesos.

3. Bona organització del Centre Obert adequada a les necessitats dels infants: temps de lleure, activitat -cada dia diferent- i reforç educatiu.

4. Professionals molt implicades en el treball amb els infants (ambdues continuen formant-se per millorar la seva atenció als infants)

4. La bona disposició dels professionals del Centre obert per conèixer les situacions familiars dels infants ja que al treballar aspectes emocionals sempre poden sorgir conflictes familiars i així saber com reaccionar i enfrontar-los.

4. Contribuir a la tasca de reforç educatiu treballant al mateix temps valors i habilitats socials.

7. Establir l’educació emocional com una activitat setmanal en la programació del Centre Obert.

1. Plantejar un projecte d’educació emocional massa ambiciós i difícil de posar a la pràctica en el temps destinat a les pràctiques.

2. Poques possibilitats de fer una atenció més individualitzada, aspecte que provoca contenció emocional en alguns infants per vergonya a exterioritzar-les.

3. Manca de temps per poder realitzar més coordinacions i poder planificar millor les activitats.

4. Necessitat d’adaptar les meves pràctiques a la dinàmica general del CO, tenint en compte les activitats vinculades als festius (festa de la Castanyada, activitats de preparació del Nadal)

5. Nombre elevat d’infants atesos cosa que dificultat una atenció més individualitzada. O manca de més professionals.

6. Els infants tenen el CO com un ambient de desconnexió de l’escola i l’ambient familiar i això dificulta poder aconseguir i mantenir la seva atenció i fer que participin de forma activa en les activitats proposades.

OPORTUNITATS

AMENACES

1. Atenció dels infants que des de l’EBASP es considera beneficiós per ells.

2. Potenciar que aquests infants també assisteixin a altres activitats extraescolars per evitar estigmatització i que el CO es converteixi en una “guarderia” per als pares.

3. Bona coordinació amb la responsable d’infància del EBASP en relació als infants.

4. Disposició d’una xarxa de treball consolidada amb altres professionals, tan d’atenció directa als infants atesos (escoles, EAP i EBASP) com a nivell de les Terres de l’Ebre (coordinacions amb professionals dels altres CO per compartir experiències)

1. L’espai físic : tot i que hi ha diferents espais més o menys diferenciats, no hi ha separació física i real i al voler plantejar activitats en petits grups, els altres infants també poden igualment intervenir i interrompre el bon funcionament de l’activitat.

2. Manca d’implicació de les famílies. Tot i ser famílies amb risc socials, s’observa una baixa implicació amb el CO i amb les activitats allí realitzades, visualitzant-lo alguns cops com un espai on “aparcar els seus fills”.

FACTORS EXTERNS



Anàlisis de la matriu DAFO:

Com es pot detenir cada debilitat?

Els aspectes detectats com a debilitats estan majoritàriament vinculats a la manca de temps i organització espaïal i temporal. En relació al meu projecte aquest el vaig començar a desenvolupar sense conèixer als infants i a mesura que ha anat avançant el practicum i posant a la pràctica les activitats he hagut de fer molts canvis, aspecte que ha provocat un treball extra que en algunes ocasions m’ha estat díficil d’assumir. En aquest cas, possiblement m’hagués fet falta després del període d’observació poder fer un descans en l’assistència al CO per poder planificar millor però el calendari d’aquest tampoc no m’ho ha permès ja que a la tardor hi ha molts festius i també alguns dies de lliure disposició.

Per tal de reduir els efectes d’aquesta debilitat he anat posant en pràctica estratègies de reorientació de les activitats quasi de forma immediata, adaptant l’activitat, observant com estan els infants i explicant l’activitat a les educadores i així poder-los dividir en petits grups, ... a més al final del practicum facilitaré un recull d’activitat per tal que puguin continuar treballant aspectes vinculats a l’educació emocional.

Pel que fa la nombre elevat d’infants o a la manca de professionals, des del CO s’ha optat per una estratègies ofensiva utilitzant l’ampli ventall d’activitats extraescolars que ofereix l’Ajuntament de Sant Carles i insistint als pares perquè permetin que els seus fills hi participin i així anar distribuint els infants i intentar que dels aproximadament 30 infants atesos, cada dia en vaig entre 14 – 18.

Com es pot aprofitar cada fortalesa?

La meva experiència prèvia en atenció a infants en situació de risc m’ha servit principalment per aplicar les estratègies de reorientació ja que en el treball amb aquest col·lectiu d’infants, malauradament, ja porta la necessitat d’anar modificant la majòria d’activitats pel gran nombre d’imprevistos que solen sorgir.

A nivell del Centre Obert, la seva bona organització i la implicació de les professionals que hi treballen donen lloc a que els infants tenen interioritzada la dinàmica del centre i per tant, això també augmenta la seva seguretat i els permet poder exterioritzar demandes, necessitats, pors, neguits, ... ja que hi ha un bon vincle establert entre aquestes professionals i els infants.

Aquesta organització, a nivell general rutinària, els permet a les seves professionals desenvolupar estratègies ofensives per tal d’ajudar al infants a organitzar-se i a realitzar totes les activitats, ja que la majoria de dies, l’activitat de reforç que és d’aproximadament 45’ acaba sent de molt menys per les excuses dels infants. Però recordant-los l’horari i els beneficis que té per ells, sempre s’aconsegueix que els temps dedicat els sigui profitós.

Com es pot explotar cada oportunitat?

Les oportunitats definides es poden s’utilitzen principalment com una estratègia ofensiva: intentant implicar al màxim als altres organismes vinculats al Centre Obert i d’aquesta manera intentar disminuir una amenaça, com és la poca implicació de la família, tan amb al centre com algun cop amb el propi infant, per tal d’afavorir la interacció intrafamiliar a través de la participació en diferents tipus d’activitats.

Com es pot defensar cada amenaça?

L’espai físic on s’ubica el Centre Obert és un espai molt gran, que costa d’una distribució de 3 pisos però tots comunicats entre ells. A més, també s’utilitza per guardar material per les Setmanes Infantils que organitza l’Ajuntament de Sant Carles de la Ràpita i per tant, tot que l’espai és gran també hi ha molt de material, que tot i estar molt ben organitzat ocupa lloc. Possiblement el més beneficiós seria poder d’alguna forma tancar algun dels espais per poder-lo utilitzar per fer activitats més individuals o en petit grup i valorar la possibilitat de guardar el material que no s’utilitza diàriament en un altre espai. Per contra, està ben situat dins la localitat, en un lloc cèntric i ben comunicat amb un parc prop que et facilita poder fer també activitats a l’aire lliure.

Conclusions:

Realitzar aquest anàlisis m’ha permès posar en evidència algunes mancances que implícitament jo ja observava en la posada en pràctica de les activitats proposades com era haver plantejar un projecte ambiciós sense tenir en compte les necessitats individuals d’aquests infants. Hi ha hagut moments en que m’he sentit decebuda perquè pensava que el meu projecte no servia per res però han estat la meva tutora i les altres professionals del CO les que m’han fet adonar que s’ha de treballar més a poc a poc, plantejant objectius a curt termini, amb aspectes simples i que els resultats es veuen a llarg termini.

Analitzant tot el que he anat apuntat en aquest anàlisis DAFO penso que d’aquest projecte de practicum n’hagués pogut treure més profit si hagués utilitzat els dos practicum, és a dir, duplicar el temps, els esforços i l’experiència i llavors hagués pogut ser una experiència enriquidora per mi, pel propi CO i pels infants, ara possiblement em quedaré amb la sensació de voler més...

Per part del Centre Obert penso que s’intenten exprimir al màxim els recursos de què disposen, tenint sempre com a prioritat els infants i que, per contra de l’opinió de les famílies, no volen que es veig aquest com una simple “guarderia” sinó com un espai on els nens juguen, fan amics, participen en activitats i a més a més, fan els deures.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada