18/03/11 : Valoració de la informació, presa de decisions i elaboració del dictamen de J.

Aquest és un dia important en el meu practicum, ja que he de fer la valoració de tota la informació obtinguda i valorar si és adequat o no elaborar el dictamen.

Per realitzar aquesta valoració tinc en compte la informació obtinguda de:

1. Coordinació CDIAP, directora de la llar i EAP à en aquesta se’ns explica que el nen pateix alteracions motrius, retard en el control d’esfínters i retard en el desenvolupament de la parla.

2. Observació al pati i l’aula a través de la Proposta de pauta d’observació referida als indicadors per a l’avaluació psicopedagògica de l’alumnat amb necessitats educatives especials al segon cicle d’Educació Infantil. à aquest registre ens permet valorar diferents aspectes del desenvolupament infantil agrupats per franges d’edat de 6 mesos cadascuna:

- Control postural i habilitats motrius bàsiques: el nen pot desplaçar-se sol però ja necessita ajuda per superar obstacles tipus esglaons o desnivells, per tant el seu nivell de desenvolupament és pròxim als 14 mesos.

- Motricitat fina: el nen presenta dificultats per realitzar la prensió digital i també la coordinació ull – mà. És capaç d’agafar objectes, però d’una mida concreta, ni molts grans ni molt petits. Necessitat el suport de l’educador per realitzar activitats que impliquin la motricitat fina i no té el nivell assolit per la seva edat.

- Consciència de les necessitats bàsiques i alimentació: utilitza bolquer i presenta dificultats per avisar quan el porta brut. En quan a l’alimentació, menja semi-sòlid i se l’està iniciant en l’ús de la cullera per tal d’adquirir major autonomia.

- Coneixement de l’entorn: s’orienta adequadament en espais coneguts i localitza els objectes d’ús quotidià.

- Autonomia social: accepta el contacte amb els adults però la seva inestabilitat motriu fa que a vegades rebutgi el contacte amb els iguals per por a caure.

- Relacions afectives: gaudeix més amb el contacte amb els adults que amb els iguals. Expressa les seves emocionals gestualment.

- Noció de compartir i tenir cura: les seves limitacions fan que aquests aspectes estiguin poc desenvolupats.

- Intenció comunicativa: es comunica a través de la mirada i realitza sons vocàlics. Està iniciant la parla amb alguna paraula.

- Comprensió oral: comprèn indicacions senzilles relacionades amb rutines diàries. Amb les cançons participa i segueix les indicacions de l’educadora.

- Expressió oral: emet sons vocàlics.

- Competència cognitiva (currículum): es valora a través del coneixement de sí mateix, l’interès pel joc, pels objectes, per l’entorn i el joc simbòlic. El nen presenta interès però reclama el suport de l’adult per participar en les activitats.

3. Coordinació tutora i auxiliar, informació recollida al document: Pauta d’observació per Llar d’Infants (Educadora)(Dictamen per P3) à en aquest document es recullen les dades personals i familiar de l’alumne. A més, es fa una valoració psicopedagògica a partir de l’observació que en fan la educadora i l’auxiliar. Les àrees que es valoren són:

- Autonomia personal: l’educadora explica que el nen es desplaça autònomament per espais plans però que busca ajut davant obstacles. Necessita ajuda per als canvis de roba (posar-se i treure’s la jaqueta) i també per seure / aixecar-se de la cadira o del terra. En les sessions de psicomotricitat se li està treballant adquirir major autonomia i seguretat en els seus desplaçaments.

- Autonomia social: Coneix l’escola i tots els professionals que hi treballen. Com és un espai pla, es desplaça per tota la llar i si se li indica que vaig a veure a una educadora sap on trobar-la. Es relaciona amb els companys però de forma individual. Amb les activitats amb grup mostra reticència a participar, elles creuen que pot ser degut a que tingui por a caure. Per les tardes, com hi ha menys nens se’ls veu més segur i més actiu amb els desplaçaments.

- Competència comunicativa: És comunica gestualment, però alguns cops és l’educadora qui ha d’anar fent preguntes per saber que necessita o vol. Sap expressar el sí i el no / prou. Coneix i segueix les rutines de la llar.

- Competència cognitiva: coneix i assenyala algunes parts del seu cos però no expressa les seves necessitats personals. Li agrada manipular objectes tous, tipus plastilina o terra del sorral. Utilitza poc el joc simbòlic.

4. Entrevista amb la mare à ens aporta informació referent al seguiment mèdic del nen i a l’atenció fisioterapèutica que rep tan per part del CDIAP com per una fisioterapeuta privada. En relació al desenvolupament del nen, la mare confirma la informació obtinguda per part de la llar respecte al desenvolupament motriu i del llenguatge. En aquest últim aspecte, juntament amb el CDIAP estan treballant amb plafons de comunicació.

Tan la mare com les educadores comenten que el nen va evolucionant de forma continua i estable i que davant de cada fita que aconsegueix se’l veu molt content i amb ganes d’aprendre.

5. Revisió de la normativa (Instruccions, de 10 de febrer de 2011, de la Direcció General d’Educació Infantil i Primària i de la Direcció General d’Educació Secundària Obligatòria i Batxillerat per als equips d’assessorament i orientació psicopedagògica (EAP) respecte a l’elaboració dels dictàmens d’escolarització per al curs 2011-2012 d’alumnat amb necessitats educatives especials i d’informes d’alumnat amb necessitats educatives específiques vinculades a situacions socioeconòmiques o socioculturals desfavorides.)

- s’estableix com a situació susceptible de dictamen l’inici de l’escolarització: en aquest cas és l’inici a P3.

-s’entén per alumne amb necessitats educatives especials aquells amb discapacitats físiques, psíquiques o sensorials: l’alumne presenta retard en el desenvolupament motriu i en el llenguatge. La família té pendent sol·licitar el certificat de discapacitat.

Per tant, després de realitzar la valoració i de consultar la normativa vigent es considera oportú elaborar un dictamen d’escolartizació a J. previ a l’inici a l’escola ordinària. S’escull aquesta opció perquè el nen encara és molt petit i perquè la seva evolució es continua i es veu interès pel nen per aprendre. A més, l’escola escollida conta amb recursos adequats per acollir aquest nen.

14/o3/2011 : Valoració alumnes de 6è i coordinació amb la MEE de Cicle Superior

En aquesta mateixa setmana vaig tornar a anar a veure als alumnes de 6è per tal d’administrar-los la part B del TONI – 2. En aquesta ocasió tot va ser més ràpid ja que ells ja em coneixien i també sabien el funcionament de la prova.

En el moment de la correcció, vaig poder observar com en tots els casos el resultat de la part B era superior al de la part A, segurament degut a un efecte d’aprenentatge ja que ambdós parts tenen estructura i ítems semblants.

Aquest mateix dia, amb els resultats obtinguts amb el TONI – 2 vaig fer una coordinació amb la MEE de Cicle Superior, que a més és l’encarregada d’impartir les matèries instrumentals (llengua i matemàtiques) a aquests alumnes per tal de comentar conjuntament els resultats i que ella em facilités informació sobre el seu rendiment a classe a nivell d’hàbits de treball, d’actitud davant les activitats d’aprenentatge, suport que reben de la família en la realització de les tasques escolars, ...

Amb el test TONI – 2 vaig valorar un total de 7 alumnes, dels quals a partir de tota la informació prèvia obtinguda vaig valorar conjuntament amb la meva tutora continuar valorant més aspectes de 4 alumnes per tal d’obtenir més informació abans de decidir si s’havia d’elaborar un dictamen o no, seguint les indicacions del Departament d’Ensenyament donades en les:

Instruccions, de 10 de febrer de 2011, de la Direcció General d’Educació Infantil i Primària i de la Direcció General d’Educació Secundària Obligatòria i Batxillerat per als equips d’assessorament i orientació psicopedagògica (EAP) respecte a l’elaboració dels dictàmens d’escolarització per al curs 2011-2012 d’alumnat amb necessitats educatives especials i d’informes d’alumnat amb necessitats educatives específiques vinculades a situacions socioeconòmiques o socioculturals desfavorides.

10/o3/2011 : Iniciem valoració alumnes de sisè

Al final del primer trimestre del curs 2010-2011 es va realitzar una coordinació entre la MEE de Cicle Superior, la Cap d’Estudis i la psicopedagoga de l’EAP per tal de decidir quins serien els alumnes als quals se’ls valoraria de cara a la incorporació al curs vinent a l’Educació Secundària.

En el meu cas, la meva tutora de pràctiques em va facilitar aquest llistat i em va orientar en relació a la proves a utilitzar. Vaig iniciar la valoració amb el test d’intel·ligència no verbal TONI-II. Aquest test el vaig administrar a vuit alumnes.

El TONI-II ens aporta informació sobre la capacitat per resoldre problemes eliminant en la major mesura possible la influència del llenguatge i de les habilitats motrius. Consta de 2 parts, A i B. En aquesta ocasió, primer vaig passar la part A a tots els alumnes i vaig decidir passar la part B un altre dia per poder observar si hi havia diferències.

Aquest va ser el meu primer contacte amb els alumnes de 6è i amb la prova. La dinàmica del test és senzilla, se’ls presenten una sèrie d’imatges amb un espai en blanc i ells han d’escollir de les opcions possibles la resposta correcta, acabant el test als 5 errors consecutius.

En quant als alumnes, alguns d’ells escoltaven les indicacions del test i anaven contestant tranquil·lament però n’hi va haver un parell que em preguntaven preocupats perquè era allò, si era per a l’Institut, si ho feien bé o no, ... intentava tranquil·litzar-los per tal de centrar-los en la prova i dir-los que ells entre les diferents opcions havien d’escollir la que creien més adequada.

07/03/2011 --> Valoració de J.

La sessió d’avui l’he dividit en 3 actuacions que, tot i que totes tenen el mateix objectiu: la recollida d’informació, s’han de diferenciar pels actors implicats i pels instruments utilitzats

  1. Observació al pati i a l’aula de J. à vaig a la llar juntament amb la fisioterapeuta de l’EAP ja que es tracta d’un nen que també presenta dificultats a nivell motor. Quan arribem el nen està al pati, així que fem primer l’observació en el context el pati per observar com realitzar els desplaçaments i també com es relaciona amb els seus iguals i amb les educadores. Dins a l’aula es centrem més en quins hàbits i rutines té ja adquirides i quins tipus d’ajudes necessita per poder-les dur a terme. Per recollir tota aquesta informació utilitzem la Proposta de pauta d’observació referida als indicadors per a l’avaluació psicopedagògica de l’alumnat amb necessitats educatives especials al segon cicle d’Educació Infantil.
  2. Coordinació amb la seva tutora i l’auxiliar de l’aula à posteriorment a aquesta primera observació de l’infant realitzo una coordinació amb la seva tutora i l’auxiliar de la classe per obtenir informació referent a la seva autonomia personal i social, la seva competència comunicativa i el seu grau d’aprenentatge en relació als continguts bàsics del currículum. Tot aquesta informació queda recollida en la Pauta d’observació per Llar d’Infants (Educadora)(Dictamen per P3)
  3. Entrevista amb la mare à aquesta es realitza conjuntament amb la directora de la Llar, la fisioterapeuta i la psicopedagoga de l’EAP. Les finalitats de l’entrevista són:

- Donar a conèixer a la mare l’EAP com a servei educatiu.

- Explicar el perquè de la nostra actuació amb el seu fill davant la propera escolarització de l’infant a l’escola ordinària.

- Conèixer a la família i saber si tenen dubtes i com viuen la propera escolarització del seu fill.

- Recollir informació mèdica i del desenvolupament de l’infant a l’àmbit familiar.

- Explicar que possiblement se li farà un dictamen i una nova entrevista per signar-lo.

03/03/2011 . Valoració cognitiva a B a través del WISC-IV

En B. és un nen de 1r de cicle inicial procedent d’un país de l’est d’Europa. Està escolaritzat a l’escola des de P3 però tot i això encara té problemes amb la llengua catalana. Des de l’inici de l’escolarització que està en seguiment per part dels professionals de l’EAP ja que s’observa un retard en l’adquisició del llenguatge. A més, també s’ha estat valorant la possibilitat de que el nen tingui algun tipus de dèficit auditiu i s’han realitzat les gestions pertinents per tal que es faci una valoració mèdica adequada.

A principi d’aquest curs, en coordinació amb la tutora del nen, la MEE i la psicopedagoga de l’EAP es comenta la possibilitat de que hi hagi algun tipus de dificultat cognitiva i per això se m’encomana a mi realitzar aquesta valoració.

Avui conec en B per tal d’iniciar la seva valoració cognitiva. Avui passem una part del WISC-IV. Ho faig així per evitar que la fatiga distorsioni els resultats de la prova.

03/03/2011. Coordinació EAP, CDIAP i Llar d’Infants.

Dins de les actuacions programades en la intervenció 1, una d'aquestes era realitzar una coordinació conjunta amb la Llar d'Infants i el CDIAP per tal d'obtenir informació inicial sobre l'infant i com se l'està atenent en els diferents recursos on assisteix.

Des del CDIAP s'informa que el nen rep atenció fisioterapèutica i psicològica. Tan el CDIAP com la Llar comenten que el nen evoluciona favorablement però a un ritme més lent que la resta de nens de la seva edat. Aquesta informació queda recollida en el Full d’actuacions que utilitza l’EAP.

A partir d'aquesta coordinació plantegem amb la directora de la llar una nova sessió per tal de fer una observació de l’infant dins el context educatiu i també fer una coordinació amb la seva tutora.

INICI DE LES PRÀCTIQUES: 03/03/2011

El 3 de març va ser el primer dia de pràctiques. Anteriorment ja havia anat parlant amb la meva tutora per tal d'ajustar les meves intervencions al calendari i també al seu per poder treballar alguns aspectes conjuntament.

Les diferents intervencions plantejades no es durant a terme de forma seqüencial sinó que s'aniran alternant tal com aniré exposant en aquest diari.