PROJECTE DEL PRACTICUM II

CONEGUEM

LES NOSTRES EMOCIONS

Treballem l’educació emocional

en un Centre Obert amb nens de 5 a 12 anys.


El Centre Obert forma part dels programes de prevenció d’atenció a la infància i l’adolescència promoguts i gestionats per la DGAIA (Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència), on s’aposta per la creació d’aquests programes específics a través de convenis i suport econòmic a administracions locals (en el meu cas l’Ajuntament) o ESAL (entitat sense ànim de lucre) per gestionar aquest recurs per infants i adolescents, principalment, aquells en situació de risc social.

El CO és un recurs diürn, fora de l’hora escolar, que ofereix serveis preventius als infants i adolescents oferint-los suport i estimulació a través d’activitats de caire lúdic que potencien l’estructuració i desenvolupament de la personalitat, la socialització i l’adquisició d’aprenentatges bàsics i d’esbarjo per intentar compensar les seves deficiències socioeducatives.

D’acord amb les característiques i la metodologia que guia les actuacions realitzades pels professionals del Centre Obert el que pretenc amb aquest practicum és introduir l’educació emocional com un aspecte transversal en la pla de treball del Centre Obert.

L’horari diari del Centre Obert és de 17:00 a 19:30 dividint aquest espai temporal en: espai de lleure i berenar, activitats programades i reforç educatiu. Per tant, la meva intervenció la dividirem tenint en compte aquesta estructuració horària.

Per una part, s’introduirà l’educació emocional a través del plantejament d’activitats que jo mateixa dinamitzaré i complementaré amb la proposta de més activitats a fer per tal que pugui haver continuïtat amb aquest projecte. Aquestes activitats s’englobaran en cinc blocs diferenciats: autoconcepte i autoestima, comprensió de les emocions, expressió de les emocions, resolució de problemes i relacions interpersonals.

Tot i que en la majoria d’activitats es treballen tots aquests temes de forma global, emmarcarem la finalitat principal d’aquestes activitats en funció d’aquest blog per tal de poder presentar una proposta organitzada de forma qualitativa.

D’altra banda, en l’espai de reforç educatiu plantejaré el treball de la comprensió i expressió lectora, escrita i verbal a través del recull de contes VET AQUÍ ELS NOSTRES DRETS publicat per la Federació d’esplais catalans ESPLAC. Plantejo realitzar una adaptació d’aquests contes en funció del nivell educatiu dels nens del centre per tal de treballar els valors i drets implícits en aquests al mateix moment que fer un reforç en l’àrea de llengua catalana.

Els objectius generals a plantejar serien:

· Conèixer als nens que assisteixen al Centre Obert per poder adaptar les activitats a les seves capacitats i habilitats.

· Detectar aquelles àrees relacionades amb l’educació emocional on hi ha més mancances.

· Treballar conjuntament amb els responsables del Centre Obert en la presa de decisions de les activitats a realitzar (què, com i quan).

· Plantejar activitats de tipologia diversa per treballar les emocions (contes, pel·lícules, manualitats, ...).

· Elaborar material per fer reforç en llengua catalana.

· Planificar activitats a realitzar per tot el curs amb col·laboració de l’educadora.

· Formular possibles xerrades amb els pares dels infants i dur-les a terme.

Valorar la incidència d’aquest tipus d’activitats en la rutina habitual del Centre Obert



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada