“Conèixer i reconèixer els propis sentiments, expressar-los i comprendre els sentiments dels altres és imprescindible per desenvolupar una bona autoestima, millorar l’autocontrol emocional, mantenir unes adequades relacions amb els altres i practicar valors positius” (F. Salmurri)
L'educació emocional fa referència a la capacitat de controlar i reconèixer els sentiments i les emocions pròpies i dels altres, saber discriminar-les i utilitzar aquesta informació per guiar el nostre pensament i les nostres actuacions. L'educació emocional treballa la forma d'interactuar amb el món. Té molt en compte els sentiments, i engloba habilitats com el control dels impulsos, l'autoconsciència, la motivació, l'entusiasme, la perseverança, l'empatia, l'agilitat mental, etc., que resulten indispensables per a una adaptació social bona i creativa.
A nivell formal, l’educació emocional és vincula amb el desenvolupament de les competències personals vinculades al desenvolupament i afirmació de la identitat personal, afirmant els propis valors i autonomia però amb una actitud oberta, flexible i de compromís vers les altres persones. El desenvolupament de les competències personals i emocionals s’adrecen també a un mateix en la identificació de les pròpies emocions i les dels altres, en la capacitat de regulació emocional i en el desenvolupament de l’autoestima i adreçades als altres a través de l’empatia, l’assertivitat, l’escolta, el diàleg, la presa de decisions i la resolució de conflictes.
Amb l’educació emocional es pretén contribuir al coneixement d’un mateix potenciant l’autoestima, la creativitat, el control emocional i la capacitat d’afrontar els problemes per poder relacionar-se i conviure en la societat. S’intenta potenciar la nostra intel·ligència emocional per tal de facilitar el desenvolupar-se a la vida amb èxit i felicitat. Segons el psicòleg americà Daniel Goleman, la intel·ligència emocional és una forma d’interactuar amb el món tenint present els sentiments i potenciant habilitats com el control dels impulsos, l’empatia, la negociació de conflictes,... I un dèficit en aquest intel·ligència emocional repercuteix en milers de trastorns relacionats amb la salut físic i mental.
Goleman distingeix cinc habilitats: la capacitat de reconèixer els sentiments propis, d'administrar-los, l'automotivació, el reconeixement de les emocions dels altres i l'empatia o capacitat per reaccionar correctament davant dels sentiments dels altres. Desenvolupar-les ens permetria adaptar-nos i sobreviure dins el mar de sentiments i emocions que són les relacions socials. No podem ser eficaços si ens falten habilitats socials per comunicar-nos, escoltar amb eficàcia o dialogar per arribar a un acord. Aquestes habilitats es poden aprendre i estimular en l’edat escolar potenciant:
- Saber comunicar i fer-se entendre
- Posar-se a la pell dels altres o l'empatia.
- Tenir iniciativa.
- Adaptar-se a les circumstàncies
- Adquirir confiança en un mateix i les pròpies possibilitats
- Desenvolupar la capacitat d’aprendre dels propis error i rectificar-los
- Treballar la tolerància a la frustració
- Ensenyar l’autocontrol dels propis impulsos.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada