- valoració dels dies d'observació
- presentació de les activitats programades
Aquesta coordinació va ser molt valuosa per mi, ja que em va facilitar moltes idees per tal de poder adaptar millor les activitats i de forma conjunta van preparar la primera activitat, que ens havia de servir per fer conscients als xiquets i xiquetes de accions que fan bé i exterioritzar-les i verbalitzar-les.
FASE 1: Observació i detecció de necessitats
Aquests primers dies són d'observació, de conèixer i que em coneguin.
Aquests primers dies serien els que correspondiren a la primera fase del projecte de practicum i que tenen per objectius:
- conèixer el funcionament del centre: el CO obre les seves portes a les 5 de la tarda fins les 19:30. Aquest horari d'atenció als infants el podem dividir en tres espais temporals diferenciats:
1. joc lliure mentre els nens/es van arribant i poden berenar.
2. activitat lúdica o manualitat programada per les educadores.
3. reforç educatiu
- conèixer els infants atesos: assolir aquest objectiu era una part primordial d'aquesta primera fase ja que per sort hi ha molt material publicat en relació a l'educació emocional però havia de conèixer als infants per tal de poder adaptar les activitats i materials de reforç sigui adequat a les seves necessitats i nivell educatiu. A més, en aquesta fase ha estat molt valuosa poder observar als infants sobretot durant l'estona de joc lliure ja que et permet identificar preferències lúdiques, dinàmiques de relació entre ells, tipus de jocs que més utilitzen (sobretot el físic), tipus de comunicació, ...
No s'arriba mai a conèixer a ningú i molt menys a 25 nens en dos setmanes d'observació però almenys et va donant idees de com es relacionen i que els agrada per tal de començar a plantejar activitats.
- participar en les activitats programades pel Centre Obert: aquesta participació com una educadora més del Centre em va permetre formar part de les dinàmiques del Centre, conèixer més als infants i a partir d'ajudar-los a fer els deures o activitats facilitades pel centre poder preparar l'activitats de reforç educatiu.
Fases de projecte
FASE 1: Observació i detecció de necessitats.
OBJECTIUS:
Observar el funcionament del Centre Obert: distribució horària, tipus d’activitats programes i nombre de menors atesos.
Conèixer els infants atesos per obtenir informació per tal d’adaptar les activitats a les seves necessitats.
Participar en les activitats programades en el Centre Obert per identificar les dinàmiques que apareixen.
FASE 2: Plantejament i implementació d’activitats d’educació emocional
OBJECTIUS
Confeccionar a partir de la informació obtinguda en la fase 1 activitats vinculades a l’educació emocional
Adaptar activitats d’educació emocional a les característiques concretes dels infants del CO.
Aplicar i posar en pràctica algunes de les activitats per poder observar-ne els resultats amb els nens/es.
Organitzar una xerrada amb els pares per explicar-los en què consisteix l’educació emocional, beneficis i com ells poden participar de forma activa.
FASE 3: Participació en l’activitat de reforç educatiu concretament en l’àrea de llengua catalana.
OBJECTIUS:
Col·laborar activament en l’activat de reforç educatiu.
Adaptar els contes i les activitats de VET AQUÍ ELS TEUS DRETS a les necessitats dels infants del centre.
Treballar la comprensió i expressió oral i escrita a través dels contes.
Identificar juntament amb l’infant els valors implícits en els contes.
FASE 4: valoració dels resultats i continuïtat del projecte.
OBJECTIUS:
Valoració de l’assoliment dels objectius generals plantejats en aquest practicum
Avaluació juntament amb la tutora de pràctiques i les educadores del CO de la posada en pràctica del projecte de practicum.
Anàlisis dels aspectes a millorar.
Facilitació d’un dossier amb activitats per poder donar continuïtat al projecte.
PERQUÈ EDUCACIÓ EMOCIONAL?
“Conèixer i reconèixer els propis sentiments, expressar-los i comprendre els sentiments dels altres és imprescindible per desenvolupar una bona autoestima, millorar l’autocontrol emocional, mantenir unes adequades relacions amb els altres i practicar valors positius” (F. Salmurri)
L'educació emocional fa referència a la capacitat de controlar i reconèixer els sentiments i les emocions pròpies i dels altres, saber discriminar-les i utilitzar aquesta informació per guiar el nostre pensament i les nostres actuacions. L'educació emocional treballa la forma d'interactuar amb el món. Té molt en compte els sentiments, i engloba habilitats com el control dels impulsos, l'autoconsciència, la motivació, l'entusiasme, la perseverança, l'empatia, l'agilitat mental, etc., que resulten indispensables per a una adaptació social bona i creativa.
A nivell formal, l’educació emocional és vincula amb el desenvolupament de les competències personals vinculades al desenvolupament i afirmació de la identitat personal, afirmant els propis valors i autonomia però amb una actitud oberta, flexible i de compromís vers les altres persones. El desenvolupament de les competències personals i emocionals s’adrecen també a un mateix en la identificació de les pròpies emocions i les dels altres, en la capacitat de regulació emocional i en el desenvolupament de l’autoestima i adreçades als altres a través de l’empatia, l’assertivitat, l’escolta, el diàleg, la presa de decisions i la resolució de conflictes.
Amb l’educació emocional es pretén contribuir al coneixement d’un mateix potenciant l’autoestima, la creativitat, el control emocional i la capacitat d’afrontar els problemes per poder relacionar-se i conviure en la societat. S’intenta potenciar la nostra intel·ligència emocional per tal de facilitar el desenvolupar-se a la vida amb èxit i felicitat. Segons el psicòleg americà Daniel Goleman, la intel·ligència emocional és una forma d’interactuar amb el món tenint present els sentiments i potenciant habilitats com el control dels impulsos, l’empatia, la negociació de conflictes,... I un dèficit en aquest intel·ligència emocional repercuteix en milers de trastorns relacionats amb la salut físic i mental.
Goleman distingeix cinc habilitats: la capacitat de reconèixer els sentiments propis, d'administrar-los, l'automotivació, el reconeixement de les emocions dels altres i l'empatia o capacitat per reaccionar correctament davant dels sentiments dels altres. Desenvolupar-les ens permetria adaptar-nos i sobreviure dins el mar de sentiments i emocions que són les relacions socials. No podem ser eficaços si ens falten habilitats socials per comunicar-nos, escoltar amb eficàcia o dialogar per arribar a un acord. Aquestes habilitats es poden aprendre i estimular en l’edat escolar potenciant:
- Saber comunicar i fer-se entendre
- Posar-se a la pell dels altres o l'empatia.
- Tenir iniciativa.
- Adaptar-se a les circumstàncies
- Adquirir confiança en un mateix i les pròpies possibilitats
- Desenvolupar la capacitat d’aprendre dels propis error i rectificar-los
- Treballar la tolerància a la frustració
- Ensenyar l’autocontrol dels propis impulsos.
PROJECTE DEL PRACTICUM II
CONEGUEM
LES NOSTRES EMOCIONS
Treballem l’educació emocional
en un Centre Obert amb nens de 5 a 12 anys.
El Centre Obert forma part dels programes de prevenció d’atenció a la infància i l’adolescència promoguts i gestionats per la DGAIA (Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència), on s’aposta per la creació d’aquests programes específics a través de convenis i suport econòmic a administracions locals (en el meu cas l’Ajuntament) o ESAL (entitat sense ànim de lucre) per gestionar aquest recurs per infants i adolescents, principalment, aquells en situació de risc social.
El CO és un recurs diürn, fora de l’hora escolar, que ofereix serveis preventius als infants i adolescents oferint-los suport i estimulació a través d’activitats de caire lúdic que potencien l’estructuració i desenvolupament de la personalitat, la socialització i l’adquisició d’aprenentatges bàsics i d’esbarjo per intentar compensar les seves deficiències socioeducatives.
D’acord amb les característiques i la metodologia que guia les actuacions realitzades pels professionals del Centre Obert el que pretenc amb aquest practicum és introduir l’educació emocional com un aspecte transversal en la pla de treball del Centre Obert.
L’horari diari del Centre Obert és de 17:00 a 19:30 dividint aquest espai temporal en: espai de lleure i berenar, activitats programades i reforç educatiu. Per tant, la meva intervenció la dividirem tenint en compte aquesta estructuració horària.
Per una part, s’introduirà l’educació emocional a través del plantejament d’activitats que jo mateixa dinamitzaré i complementaré amb la proposta de més activitats a fer per tal que pugui haver continuïtat amb aquest projecte. Aquestes activitats s’englobaran en cinc blocs diferenciats: autoconcepte i autoestima, comprensió de les emocions, expressió de les emocions, resolució de problemes i relacions interpersonals.
Tot i que en la majoria d’activitats es treballen tots aquests temes de forma global, emmarcarem la finalitat principal d’aquestes activitats en funció d’aquest blog per tal de poder presentar una proposta organitzada de forma qualitativa.
D’altra banda, en l’espai de reforç educatiu plantejaré el treball de la comprensió i expressió lectora, escrita i verbal a través del recull de contes VET AQUÍ ELS NOSTRES DRETS publicat per la Federació d’esplais catalans ESPLAC. Plantejo realitzar una adaptació d’aquests contes en funció del nivell educatiu dels nens del centre per tal de treballar els valors i drets implícits en aquests al mateix moment que fer un reforç en l’àrea de llengua catalana.
Els objectius generals a plantejar serien:
· Conèixer als nens que assisteixen al Centre Obert per poder adaptar les activitats a les seves capacitats i habilitats.
· Detectar aquelles àrees relacionades amb l’educació emocional on hi ha més mancances.
· Treballar conjuntament amb els responsables del Centre Obert en la presa de decisions de les activitats a realitzar (què, com i quan).
· Plantejar activitats de tipologia diversa per treballar les emocions (contes, pel·lícules, manualitats, ...).
· Elaborar material per fer reforç en llengua catalana.
· Planificar activitats a realitzar per tot el curs amb col·laboració de l’educadora.
· Formular possibles xerrades amb els pares dels infants i dur-les a terme.
Valorar la incidència d’aquest tipus d’activitats en la rutina habitual del Centre Obert