ACTIVITAT 3: EXPRESSIÓ EMOCIONAL I


En aquest activitat el que es pretenia era treballar el reconeixement de les quatre emocions bàsiques: alegria, tristesa, enuig i por. Degut a les dificultats d’atenció detectades en l’activitat anterior, vaig decidir dividir aquesta activitat en dues: treballar primer l’alegria i la tristesa i en la sessió següent la por i l’enuig.

Per tal de treballar l’expressió emocional em vaig basar en l’esquema descrit per Carpena al llibre EDUCACIÓ SOCIOEMOCIONAL A PRIMÀRIA on proposava el següent esquema per treballar l’expressió emocional:

Presentar l’emoció que es tractarà mitjançant una definició senzilla

Ensenyar dibuixos i fotografies d’aquesta expressió emocional

Proporcionar exemples de situacions en les quals es pugui deduir fàcilment el sentiment que ens interessa

Animar als infants a explicar vivències de quan han experimentat aquesta emoció. Qui condueixi la sessió també ha d’explicar quan l’ha sentida. És molt important mostrar-nos empàtics respecte al que ens expliquin.

Donar a l’emoció la categoria d’agradable o desagradable

Fer expressar físicament aquesta emoció

Fer entre tots un llistat del que provoca l’emoció

Fer llistes d’actituds i comportament que té la gent davant d’aquesta situació

Proporcionar una activitat a través de la qual l’emoció es pugui experimentar a un nivell més personal (exercicis, role-playing, jocs, contes, ... )

Com el grup està format per infants de diferents edats vam iniciar l’activitat fent una pluja d’idees entorn a que entenien per emocions per després centrar l’atenció en les emocions que volia treballar: l’alegria i la tristesa.

Se’ls van mostrar diferents dibuixos i també vam fer entre tots expressió corporal d’aquestes emocions i com ens sentim quan sentim aquesta emoció per finalment exposar diferents situacions que ens generin alegria i tristesa. Aquí els vam ajudar exposant nosaltres situacions que fossin més enllà d’alegria quan em fan un regal i tristesa quan em castiguen per treballar aspectes de l’amistat, la cooperació i el vincle amb la família sorgint situacions on apareixien aquestes emocions.

Per finalitzar l’activitat, se’ls va facilitar un fitxa on, de forma individual, havien de dibuixar o escriure una situació que els fes sentir alegres o tristos.

La valoració de l’activitat va ser positiva, tots els infants van estar participatius. El que més els hi va costar va ser exposar situacions personals, sobretot en el cas de la tristesa on potser per vergonya no exposaven el que realment els feia sentir tristos.

Davant d’aquests observació, vaig valorar la possibilitat de continuar treballant aquest tema dins les sessions de reforç educatiu amb grups molt més petits.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada